Op werkdagen voor 23:59 uur besteld, direct verzonden

Care

Roest uit kleding verwijderen: 4 tips

Het verwijderen van roestvlekken uit kleding kan een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak is het zeker mogelijk. Roestvlekken in kleding ontstaan vaak na het wassen, vooral als het kledingstuk in contact is gekomen met roestige metalen. In dit artikel ontdek je vier effectieve methoden om roestvlekken te verwijderen uit je overhemden en andere kleding.

Hoe ontstaan roestvlekken?

Roestvlekken op kleding ontstaan vaak door contact met onbehandeld metaal dat roest. Je laat bijvoorbeeld je t-shirt liggen op een roestige houder. Roest ontstaat wanneer metalen zoals ijzer of staal in aanraking komen met water en zuurstof. Dit leidt tot oxidatie. Dit bruine laagje oxide kan afgeven op kleding, waardoor roestvlekken ontstaan. Deze vlekken kunnen moeilijk zijn om weg te krijgen. Om roestvlekken uit kleding te krijgen, is het belangrijk om snel te handelen.

Roest uit witte kleding verwijderen

Azijn of citroensap is een natuurlijk schoonmaakmiddel om roest uit witte kleding te krijgen. Maak een oplossing door gelijke delen witte azijn of citroensap en water in een kom of bak te mengen. Laat je poloshirt met roestvlekken ongeveer 1-2 uur in deze oplossing weken, zodat de vlek volledig ondergedompeld is. Mits mogelijk, laat je je witte polo opdrogen in de zon. Herhaal de stappen als de vlek niet weggaat.

Lees meer over vlekken:

Roest uit gekleurde kleding krijgen

Roest uit gekleurde kleding verwijderen kan lastig zijn, maar met huis-, tuin- en keukenmiddelen zoals cola, Vanish, ossengalzeep en citroensap krijg je die vervelende roestvlekken vaak eenvoudig weg.

Roest uit kleding met cola

Om roest uit kleding te krijgen, kun je cola gebruiken. Giet een beetje cola op de roestvlek en laat het even intrekken. Vervolgens kun je het kledingstuk in de wasmachine wassen zoals gewoonlijk. Dankzij het fosforzuur in cola, dat vetverwijderende eigenschappen heeft, helpt het om de roestvlekken te verwijderen.

Roest uit kleding met Vanish

Een vlekkenverwijderaar zoals Vanish haalt roestvlekken uit je T-shirts. Je gebruikt Vanish als volgt:

Meng 10 gram poeder met dezelfde hoeveelheid water en roer 30 seconden.
Breng het mengsel maximaal 5 minuten aan op de vlek.
Schrob indien nodig.
Was daarna zoals gewoonlijk.
Voor hardnekkige vlekken: laat het kledingstuk maximaal 1 uur weken in 4 liter water met één schepje Vanish-poeder. Was vervolgens hoe je normaal je t-shirt zou wassen.

Tip: volg altijd de instructies op de verpakking en test het product eerst op een onopvallende plek.

Roest uit kleding met ossengalzeep

Om roestvlekken uit gekleurde kleding te verwijderen met ossengalzeep, maak je de zeep een beetje nat en breng je de zeep aan op de roestvlek. Wrijf de zeep in met je vingers en was het kledingstuk daarna direct op maximaal 40°C of volgens het wasvoorschrift.

Roest uit kleding met citroensap

Je kunt roestvlekken uit kleding verwijderen door deze te behandelen met verwarmd citroensap en twee theelepels zout. Breng het mengsel aan op de vlek, spoel het kledingstuk daarna grondig uit met koud water en was het zoals gebruikelijk.

Hoe krijg je roest uit kleding?

Verwijder roest uit kleding door de vlek in te smeren met ossengalzeep, even in te laten werken en daarna direct te wassen op maximaal 40°C. Voor hardnekkige vlekken kun je ook citroen of azijn met zout gebruiken en dit aanbrengen op de roestvlek. Laat dit even zitten, spoel de kleding met koud water uit en was het daarna in de wasmachine. 

Volg de Girav socials
20.000+ volgers gingen je voor

Basic T-shirts
in 3 lengtes

Disclaimer: Dit artikel is met de grootste zorg samengesteld om jou te helpen je vlek te verwijderen. De genoemde tips zijn voor eigen risico. Probeer het altijd eerst op een onzichtbaar stuk stof.