Op werkdagen voor 23:59 uur besteld, direct verzonden

Materialen

Wat is Oxford stof?

Oxford stof is een populaire stof (eigenlijk een weving) die veel wordt gebruikt voor het maken van comfortabele kledingstukken zoals overhemden en shirts. Maar wat wordt er precies met Oxford stof bedoeld? In dit artikel nemen we de eigenschappen, productiemethoden, herkomst en toepassingen van Oxford stof onder de loep.

Geschiedenis van de Oxford stof

De herkomst van de Oxford stof ligt gek genoeg niet in Engeland. Schotland was aan het begin van de 19e eeuw het centrum van de textielproductie voor heel Europa. Juist daar begon een fabriek met nieuwe en innovatieve wevingen. Deze vier weefsels noemden ze naar de vier meest prestigieuze onderwijsinstellingen van die tijd: Yale, Harvard, Cambridge én Oxford.

De Oxford weving is er vandaag de dag nog steeds, maar veelal niet meer binnen Europa. De andere drie manieren van weving hebben het niet gered omdat ze niet heel populair bleken

Wat is Oxford katoen?

Oxford stof heeft een subtiele, korrelige textuur die minder formeel oogt dan gladde stoffen zoals poplin, maar formeler is dan stoffen met een grovere textuur zoals bijvoorbeeld linnen.

Het verschil met poplin katoen is dat dit een eenvoudige en strakke weefstructuur heeft, waardoor een gladde en dunne stof ontstaat. Oxford katoen is dikker, terwijl poplin meestal lichter en zachter is.

Oxford overhemd, gemaakt van 100% katoen
Gedetailleerde afbeelding Oxford weving

Wat is een Oxford overhemd?

Heel simpel gezegd: een Oxford overhemd is een kledingstuk dat op de ‘Oxford’-manier is geweven met stof. Deze type overhemden worden middels een specifieke techniek ontwikkeld, waarbij twee garens over elkaar heen worden geweven in het patroon van een mand. Dit wordt de mandensteektechniek genoemd.

Wanneer draag je een Oxford overhemd?

Oxford stof staat bekend om zijn gemak en dat je deze zowel casual als zakelijk kunt dragen. Dit geeft je veel mogelijkheden om dit te combineren. Door de fijne structuur kun je gerust een Oxford overhemd dragen in de zomer of winter. Het ideale van deze stof is dat door de structuur en weving een Oxford overhemd verkoeling geeft op hele warme dagen, maar op koude dagen warm aanvoelt.
Voor een sportieve uiterlijk draag je een gestreept Oxford overhemd met een beige chino en in combinatie met witte vrijetijdsschoenen.

Wil je gaan voor een business look, ga dan voor een klassiek wit of blauw Oxford overhemd met een pantalon en met zwarte of bruine leren schoenen.

Eigenschappen van jersey stof

Stevig
Jersey stof staat bekend om zijn kracht en duurzaamheid, waardoor kledingstukken gemaakt van deze stof een lange levensduur hebben.
Rekbaar
Een opvallend kenmerk van jersey stof is de elasticiteit. Het rekt mee met de bewegingen van je lichaam, wat zorgt dat het zeer comfortabel zit.
Zacht
De zachte en soepele textuur van jersey stof maakt het uiterst comfortabel om te dragen. Het voelt prettig aan op de huid en veroorzaakt meestal geen irritaties.
Ademend
Door zijn open structuur bevordert jersey stof een goede luchtcirculatie, wat het perfect maakt voor kleding die in warmere seizoenen gedragen wordt.
Duurzaam
Door de stevigheid en weerstand tegen slijtage van jersey stof is dit bijzonder duurzaam.
Kreukelvrij
Jersey stof kreukt nauwelijks, wat het een ideale keuze maakt voor mensen met een druk schema die weinig tijd hebben om te strijken.

Onderhoud van Oxford katoen

Oxford katoen kun je strijken, wassen en op een droogrek drogen. Let wel op met Oxford katoen met synthetische vezels, deze mag je niet strijken. Je shirt van Oxford katoenstof zal plooibaarder worden naarmate je het vaker gebruikt.

Tip: Gebruik bij het wassen van deze stof geen bleekmiddel.

Kreukt Oxford katoen?

Net zoals andere soorten katoen, komt een Oxford overhemd niet helemaal kreukloos uit de wasmachine. Een voordeel is wel dat het veel minder kreukt dan andere stoffen. Even snel met de strijkbout eroverheen en je bent klaar!

[h2] Is Oxford katoen gemakkelijk schoon te maken?

Oxford katoen is eenvoudig schoon te krijgen in de wasmachine. Was je overhemd op maximaal 30 graden en laat deze op maximaal 800 toeren centrifugeren.

Tip: Laat je overhemd drogen aan de waslijn of een kledinghanger. Gebruik geen droger, hierdoor gaat je Oxford overhemd minder lang mee. Je kunt deze ook chemisch laten reinigen bij een stomerij.

Soorten Oxford jersey stof

Dit is iets voor de echte vakfanaten. Er zijn drie soorten Oxford stoffen (lees: wevingen): Plain, Pinpoint & Royal/Imperial.

Effen Oxford stof
Deze gladde stof is zacht en kreukt niet door de manier waarop hij geweven is. Twee geweven garens werden gemengd met een garen met een hoger gramgewicht, waardoor de ‘plain’ stof zowel glad als zacht is.

Oxford met speldenprik
Pinpoint Oxford is een soort Oxford stof die gemaakt is met fijner garen en een strakkere korfbinding, waardoor het zachter en gladder is dan gewone Oxford stof. De glans is niet zo sterk als die van Royal Oxford. De draden zijn dunner en lichter dan die van standaard Oxford stof, maar dikker dan die van Royal Oxford. Kleding gemaakt van pinpoint stof is erg comfortabel, maar wees voorzichtig met scherpe voorwerpen als deze dragen.

Koninklijk Oxford
Dit is de strakste van de Oxford wevingen en heeft de gebruikelijke glans en gevoel. Deze stof is gemaakt van nog fijnere en lichtere draden dan die van normaal Oxford en pinpoint Oxford en is merkbaar gladder, glanzender en fijner dan zijn tegenhangers. Het heeft een meer opvallende textuur en merkbare garenglans door het meer prominente en complexe weefsel dan een pinpoint of standaard Oxford. Royal of Imperial Oxford is een geweldige keuze voor formele evenementen.

Volg de Girav socials
20.000+ volgers gingen je voor

Basic T-shirts
in 3 lengtes